2. ABS




El sistema antibloqueig de rodes, més conegut per les sigles alemanyes ABS (AntiBlockierSystem), és un dispositiu de frenada que evita que els pneumàtics perdin adherència amb la superfície de la via, incrementant el control de tracció i estabilitat del vehicle.


INTRODUCCIÓ

El sistema antibloqueig de rodes, és un dispositiu que fa variar la força de frenada, evitant que els pneumàtics rellisquin sobre el terra en el procés de frenada. El seu disseny permet al conductor maniobrar durant la frenada i poder evadir obstacles, sense perdre el control del vehicle.

COM FUNCIONA EL FRE ABS? QUIN ÉS EL SEU PRINCIPI BÀSIC DE FUNCIONAMENT?

Aquest vídeo explica ràpidament el funcionament i la utilitat del sistema ABS. També fa una comparació amb un cotxe amb sistema ABS i un sense.


La missió del fre ABS d'un automòbil, és aturar el vehicle a voluntat del conductor.

En trepitjar el pedal del fre, l'ABS funciona de manera conjunta amb el sistema de frenada tradicional. 

Quan es detecta una frenada brusca, els sensors envien un senyal al Mòdul de Control del sistema ABS, el qual redueix la pressió realitzada sobre els frens, distribuint un líquid que transmet la pressió que el conductor exerceix sobre el pedal del fre, cap als frens de les rodes. 

Això permet al conductor poder desbloquejar les rodes exercint més o menys pressió sobre el fre.

El principi de funcionament de l'ABS es basa en l'adherència (entre el pneumàtic i el pis) i el lliscament (%) existent.

Un vehicle amb ABS, gràcies a aquest sistema, en una situació de frenada el cotxe no bloquejarà les rodes, fent que el conductor no perdi el control del cotxe. Això ocorre perquè el coeficient de fricció estàtic serà sempre més gran que el dinàmic, provocant que la distància de frenada quedi sempre reduïda.

D'aquesta manera, aquest sistema és més útil en situacions en què l'estàtic té una diferència molt gran amb el dinàmic com poden ser paviments amb gel o mullats.


Per exemple, en una situació on el cotxe circula per asfalt mullat i frena, el coeficient de fricció pujaria i després baixaria, amb el sistema ABS, el coeficient de fricció estàtic del cotxe sempre es mantindrà al punt més alt.


Eix Y → Adherència.

Eix X → Lliscament, representat en percentatge, és la relació entre la velocitat del vehicle i la velocitat de la perifèria dels pneumàtics.

(Les corbes de la imatge, depenen de les condicions de l'adherència entre el pneumàtic i el pis).


QUINA RELLEVÀNCIA TÉ A L'HORA D'EVITAR ACCIDENTS O EN LA RECONSTRUCCIÓ DELS MATEIXOS?

L'ABS, en una situació de frenada brusca (per evitar accidents), fa que es mantingui la intensitat de frenada sense perdre en cap moment el control del volant. Això fa que el conductor tingui més manejabilitat del vehicle, les rodes no es bloquegen i es pugui evitar o desviar la col·lisió.


A l'hora de la reconstrucció dels accidents, l'ABS dificulta detectar el començament de la frenada per mesurar la seva durada. 

(L'empremta que deixa l'ABS de frenada és menys visible que l'empremta que deixaria una frenada sense un sistema ABS).

COM AFECTA DISPOSAR D'AQUEST SISTEMA A LA DISTÀNCIA DE FRENADA?

MIN → 1:16-3:22

Aquest vídeo ens mostra l'eficàcia i com varia la distància de frenada segons diverses situacions, i fa una comparació d'un vehicle amb ABS i un sense.


ESTUDI → https://www.carsmagazine.com.ar/diferencias-reales-entre-frenar-con-y-sin-abs/#:~:text=En%20este%20tipo%20de%20suelo,5%25%20la%20distancia%20de%20frenado.  


Per saber l'afectació de disposar del sistema ABS he volgut buscar dades reals. Un estudi va sotmetre 2 cotxes (1 amb ABS i l'altre sense) a diferents proves de frenada, a una velocitat de 60 km/h (16,7 m/s), sobre el pis sec, el pis mullat i sobre terra.

Els resultats són:

DISTÀNCIA DE FRENADA PIS SEC 

Fre amb ABS → 15,3 m

Fre sense ABS → 16,9 m

DISTÀNCIA DE FRENADA PIS MULLAT 

Fre amb ABS →21,1 m

Freno sense ABS 24,6 m

DISTÀNCIA DE FRENADA TERRA

Freno amb ABS → 27,3 m

Freno sense ABS →24,9 m


Amb aquestes dades podem concloure que disposar del sistema ABS redueix la distància de frenada del cotxe, a més, permet tenir el control del cotxe en situacions de col·lisió i tenir la capacitat de maniobra (frenar i esquivar).


Aquesta fórmula s'utilitza per trobar el coeficient de fricció o la distància de frenada, en accidents de trànsit.

μ → Coeficient de fricció.

v → Velocitat.

df → Distància de frenada.

254  Constant per trobar velocitats.

EXERCICI

a) Suposem que un vehicle amb ABS, circula per la carretera, a una velocitat de 125 km/h. De sobte, ha de fer una frenada d'emergència per evitar la col·lisió. La distància de frenada és de 5,10 m. Calcula el coeficient de fricció.

RESOLUCIÓ

b) Ara suposa que el vehicle no té ABS, per tant, el coeficient de fricció és 0,8. Calcula la distància de frenada.

RESOLUCIÓ

Podem concloure que disposar d’un sistema ABS, augmenta el coeficient de fricció i per tant, redueix la distància de frenada. Un cotxe sense sistema ABS tindrà una distància de frenada més llarga.

Lucía Santana López
CRASH INVESTIGATION UNIT
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar